Julkaistu: 15.01.2024 15.10

HPK-Juniorijääkiekon jäsenviesti tammikuu 2024

Jäsenviesti tammikuu 2024

Joulutauon jälkeen jääkiekkoarki on jälleen polkaistu käyntiin ja on ollut mukava huomata, että innostus jääkiekkoa kohtaan ei HPK:n junnuilla ole ainakaan laantunut.

HPK:n lapsivaiheen toiminnassa pyrimme jatkuvasti korostamaan hauskuuden ja pelaamisen arvoja meidän jääkiekkotoiminnassamme. Vaikka hauskuus ja pelaaminen ovat jo itsessään hyviä toiminnan kulmakiviä, on asioiden takana muutakin.

Jääkiekkoharrastuksen hauskuudella haluamme synnyttää innostusta lajia kohtaan, joka kasvaa vielä vuosien varrella intohimoksi. Kun lapsi kasvaa, kasvavat myös muut elämän haasteet. Koulu vaikeutuu ja vaatii enemmän aikaa, sosiaaliset ihmissuhteet tulevat olemaan tärkeämpiä ja jääkiekkoilu vaatii parhaimmillaan kaiken liikenevän vapaa-ajan sekä hieman koulunkin aikaa. Näissä ikävaiheissa toivomme, että nuorien kiinnostus ja intohimo jääkiekkoilua kohtaan on niin suurta ettei valtavaa jääkiekkoon käytettävä aika tunnu uhraukselta. Haluamme jääkiekon olevan nuorelle pelaajalla heille yksi tärkeimmistä asioista, kun he ovat 15-18 vuotiaita. Jos lapsuudessa toiminta on ollut jotain muuta kuin hauskaa, minun on vaikea kuvitella että näin olisi myöhemmin.

Uskomme myös pelaamisen olevan hauskaa, mutta pelaaminen on suurin pelaajan taitojen kehittäjä. Harjoittelussa yksi merkityksellisimmistä tekijöistä on siirtovaikutus. Millään muulla harjoittelumuodolla ei ole yhtä suurta siirtovaikutusta kuin erilaisten pelien kautta harjoitteleminen. Otteluissa ei ole luisteluratoja eikä myöskään valmentajien määräämiä tapahtumaketjuja. Valmentajien kanssa olemmekin kauden aikana puhuneet harjoitteiden edustavuudesta, jolloin harjoitteissa harjoiteltava toiminta mallintaisi taitavaa toimintaa myös otteluissa.

Pavel Datsyuk oli yksi 2000-luvun parhaita pelaajia. Hänen lapsuudestansa löydettiin todella paljon vapaata pelaamista. Hänen hyvien kiekonkäsittelytaitojen yksi iso tekijä oli se, että mailan mennessä rikki saattoi uuden mailan saamiseen kestää kauan. Hänen ylivertaiseen pelikäsitykseensä on löydetty myös merkittäväksi syyksi tossulätkän pelaamisen jäällä. Kengät jalassa jäällä pelaaminen tilan ja ajan merkitys muuttuu, koska liikkeelle lähteminen ja pysähtyminen kestävät kauemmin. Pavel Datsyukin elinympäristö oli hänen laadukkain taitovalmentajansa. Brasilialaisen jalkapalloseuran Vasco Da Gaman entinen seurapresidentti kertoi, että 95% heidän edustusjoukkueen pelaajien taustasta löytyy katujalkapallon parista. Loput 5% on tullut jalkapalloakatemioiden kautta. Näissä esimerkeissä on varmasti korostunut hauskuus ja valtava määrä pelaamista.

Hauskaa jääkiekkotalvea!

Terveisin,

Visa Pesonen

Taitovalmentaja

HPK-Juniorijääkiekko ry

HPK-Juniorijääkiekko Ry 

Kiekkoritarinkuja 3 D

13130 Hämeenlinna

040 455 6942 (ma-pe klo 9-14)

etunimi.sukunimi@hpk.fi

Y-tunnus: 0826837-8